Falafel och hummus med honungssenap
Utrustning
- 1 Mixer/matberedare
Ingredienser
Falafel:
- 200 g Torra kikärter
- 1 knippe Persilja
- 1 knippe Koriander
- 2 st Vitlöksklyftor
- 2 st Färska lökar
- 1 msk Sesamfrön
- 1 tsk Mald kummin
- 1 tsk Paprikapulver
- 1 tsk Korianderpulver
- 1-2 nypor Chilipulver
- 1 tsk Bakpulver
- 1 msk Mjöl
- Salt/peppar efter smak
- Olja för stekning
Hummus:
- 150 g Kokta eller konserverade kikärter (osaltade)
- 1 msk Clovis Honungssenap
- 1 msk Tahin (sesampasta)
- 1 tsl Mald kummin
- 1 tsk Paprikapulver
- 1 st Vitlöksklyfta
- Olivolja
- Vatten
- Salt/peppar efter smak
Instruktioner
Falafel Förberedelser:
- Förbered Falafeln- Blötlägg kikärterna i rikligt med vatten i minst 12 timmar (helst 24 timmar).
Hummus:
- Förbered hummusen. Mixa kikärterna med en mixer och blanda i vitlök och lök. Tillsätt: kummin, paprika, senap, tahin och fortsätt att mixa.
- Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite olivolja och vatten och mixa till en krämig konsistens.
Falafel tillagning:
- Slå av vattnet från kikärterna och torka dem noga i en handduk. Skölj örterna och torka dem, skär löken grovt och hacka vitlöken.
- Blanda kikärter, örter, vitlök, lök och kryddor i en matberedare. Tillsätt bakpulver, mjöl, salt och peppar och blanda. Tillsätt sesamfrön och blanda igen till en massa. Förvara i kylskåp tills det är dags för servering.
- Precis innan servering – Fukta händerna med vatten och forma små bollar (storlek som en valnöt). Fritera i 170°C olja. Lägg upp på hushållspapper.
- Servera omedelbart efter fritering och avnjut tillsammans med hummusen.