Stekt Lax med tomat-& örtsalsa
Utrustning
- Stekpanna
- Tång/Hålslev
- Kastrull
Ingredienser
- 5 st Plommontomater
- 1 st liten chalottenlök, mycket fint tärnad
- 1/3 dl E.V Olivolja
- 1 st vitlöksklyfta, pressad
- 1 st Röd chili, fint tärnad valfritt
- 1 tsk havssalt
- Svartpeppar valfritt
- 1/2 tsk Socker
- 1 st Stort knippe italiensk persilja och/eller basilika, grovt hackad
TILL SERVERING
- 16 st Sparrisspjut
- 4 st Färska laxfiléer, skinnet borttaget
- Virgin Olivolja
- Havssalt
- Nomu Seafood Rub
Instruktioner
- Dela tomaterna på mitten och ta bort kärnorna. Skär i fina strimlor och sedan i små tärningar.
- Fräs schalottenlöken i olivoljan tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt vitlök och chili och fräs i ytterligare 2 minuter.
- Ta av från värmen och vänd ner den tärnade tomaten.
- Tillsättolivolja och smaka av med havssalt, svartpeppar och socker och rör om.
- Blanchera sparrisen i en kastrull med kokande vatten i 2 minuter.
- Ta bort dem med en tång eller en hålslev och släpp dem i en skål med isvatten i 30 sekunder för att förhindra att de kokar ytterligare.
- När duär redo att servera, värm dem helt enkelt igen i en kastrull eller i mikron meden klick smör.
FÖR LAXEN
- Placera en non-stick panna på hög värme.
- Ringla olivolja på laxen och krydda med havssalt och Nomu Seafood rub.
- Lägg i pannan med serveringssidan först och stek på alla sidor tills de är mycket gyllene och krispiga på utsidan men fortfarande lite rosa inuti.
- Servera laxen med en rejäl skopa tomatsalsa och den nyblancherade sparrisen.
Tips!
- Den här salsan är utsökt på omeletter, stekt tonfisk, räkor och kräftoreller helt enkelt skedad över grillad bruschetta. Om du serverar dettatill en asiatisk rätt, använd koriander istället för basilika.